De rol van een incassobureau

bij een zakelijk geschil kun je een incassobureau inschakelenU heeft vast wel eens gehoord van het begrip incassobureau. Maar weet u precies wat het begrip inhoudt? En wat doet zo’n incassobureau nu eigenlijk allemaal? Het zijn helemaal geen gekke vragen, want veel van jullie hebben gelukkig en hopelijk nog niet te maken gehad met een incassobureau. In de volgende paragrafen ga ik u proberen uit te leggen wat een incassobureau allemaal doet. Misschien wat taaie, saaie stof, maar het is handig om dit te weten. Ik hoop dat ik u genoeg kan interesseren en dat u het betoog tot de laatste letter doorleest.

De hoofdfunctie van een incassobureau

Van oorsprong is een incassobureau een organisatie die zich bekommert om stroef verlopend betalingsverkeer bij, voornamelijk, andere ondernemingen. Deze ondernemingen huren een incassobureau in om openstaande vorderingen alsnog te innen. Een tegenpartij kan het namelijk nalaten om te voldoen aan zijn financiële verplichtingen. Een incassobureau probeert er dan in opdracht van een onderneming, voor te zorgen dat er alsnog voldaan wordt aan de betaling.

Maar er is meer…

Maar zoals het kopje boven deze alinea al aangeeft is er meer waarvoor een incassobureau in het leven kan worden geroepen door een onderneming. Heeft u wel eens van pre-incasso gehoord? Dit is het voortijdig uit handen geven van een vordering aan een incassobureau. Op subtiele manier worden dan al kosten verhoogd door bijvoorbeeld de administratiekosten in rekening te brengen. Sommige incassobureaus bieden zelfs de dienstverlening van de volledige debiteurenadministratie aan. Hierdoor hoeft u zich op het gebied van de debiteuren dus geen zorgen meer te maken. Wellicht een verlichting voor u als ondernemer, al kan ik me ook voorstellen dat u er niet op zit te wachten om dit door een externe partij te laten uitvoeren.

Cursussen bij een incassobureau

Daarnaast zijn er ook diverse incassobureaus die cursussen aanbieden aan hun klanten. Vaak bestaan deze cursussen uit een aantal dagen of avonden in de week. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar na zo’n cursus kan het zijn dat u nooit meer een beroep hoeft te doen op een incassobureau. Neem de cursus debiteurenbeheer. Met deze cursus leer je alles op het gebied van debiteuren te regelen voor je onderneming. Ideaal natuurlijk, zeker als u er veel mee te maken krijgt.

Kritieken op incassobureaus

Maar het is niet allemaal geweldig als we het over incassobureaus hebben. Er zijn namelijk heel wat mensen die kritiek hebben op de werkwijze van een incassobureau. Het verwijt is vaak dat men van het kastje naar de muur wordt gestuurd. Het is in veel gevallen niet duidelijk of men bij klachten bij het incassobureau moet zijn of juist bij het desbetreffende bedrijf, waarmee op dat moment een conflict is. Een ander punt van kritiek is de werkwijze van veel incassobureaus. Er zijn namelijk bureaus die maar door blijven gaan met het sturen van aanmaningsbrieven, terwijl het zo kan zijn dat een bedrijf allang heeft besloten dat ze de openstaande rekeningen gaan betalen. In dat geval kan het als heel vervelend ervaren worden dat een bureau maar blijft hameren op het feit dat u nog niet voldaan heeft aan uw verplichtingen.